Pestopasta


Idag har varit rätt skön. Vi fick kladdkaka med vispgrädde på jobbet, och kladdkaka uppskattas alltid. Sen var jag så pass pigg att jag inte ens sov när jag kom hem! Det vann man lite tid på.
Den tiden tillbringade jag med att handla och laga mat; fullkornspasta med pesto- och creme fraîche-röra, rostade pinjenötter och vitlöksmarinerad kyckling. Supergott och löjligt enkelt, man behöver inget recept alls.

Nu ska jag och syster se film, vilken vet vi inte än, och äta godis. Visst är det härligt med sommar! Trots att man jobbar kan man dricka vin på en tisdag och äta godis på en onsdag och det känns helt okej.


Fippeldippa


När jag vaknade i morse var det mulet och regnade en skvätt, men så fort jag slutat jobbet blev det soligt och fint! För att ta tillvara på det bestämde jag och en kompis glassträff på Aina's. Okej, det var inte så spontant, vi planerade det faktiskt redan igår, då vi var för fattiga för glass.
Den här gången blev det dumle, blåbär och pecannöt/kola med vit choklad-topping. Så sjukt gott, speciellt den sista som jag aldrig smakat förut.

Det som hände sen var däremot lite mer spontant, vi kom nämligen på att vi skulle äta middag på Coaster's, där ingen av oss ätit förut. Vi slog oss ner på uteserveringen och beställde in... hm, vad var det nu, något med blåmusslor, kanske vitvinskokta?
Tyvärr var de slut så istället fick det bli gazpacho (serverat med lantbröd och kryddsmör), grillad majs och ett glas av husets röda.


Vi var dock inte helt tillfredsställda, utan beställde även in pommes frites och chilibearnaise, vilket kan ha varit den godaste delen av måltiden. Jag är ingen pommes-fantast, men de var knapriga på utsidan ch mjuka på insidan och faktiskt väldigt goda.

Jag vet någon som kommer bli väldigt avundsjuk när han läser det här ;)


Morgonstund har...


Det var en pärs att stiga upp i morse, när klockan ringde klockan 3.50! Men jag fick lite tid över, så imorgon sover jag nog tio minuter längre.
Det första jag gjorde när jag kom hem från jobbet var i alla fall att slänga mig på sängen för en power nap, jag var helt slut, trots att det inte varit en speciellt jobbig dag.
Jag låg och slumrade i någon timme, men det var så fint väder ute och det måste man ta vara på, så jag satte mig på en bänk i allén för att vänta på en hemlig person som inte kände för att vara med på bild idag. Vi tog en härlig promenad hem till henne medan vi diskuterade diverse stora frågor.




Efter det gick jag ner till stan för att äta middag med min familj på Wok & Roll. Det blev Nasi Goreng för min del, och det kanske till och med blir en ny favorit, för det var väldigt gott.


Stugliv


Dagens frukost


När jag vaknade var jag inte speciellt hungrig och kände för en lätt frukost, inget tungt som gröt eller liknande. Det fick bli en banan- och björnbärssmoothie med linfrön, solroskärnor och havregryn; fräscht, gott och nyttigt!


Grattis syster!


Idag (egentligen igår, då klockan börjar bli sent) är inte bara midsommardagen utan även min systers fjortonårsdag!
Jag paxade att få baka tårta, men det var hon som bestämde att det skulle vara en jordgubbstårta. Den här varianten har sockerkaksbotten, ett lager vaniljkräm (hemmagjord, självklart), ett lager jordgubbsmousse och så på toppen en kräm gjord på vit choklad ch cream cheese. Runtom är det vanlig vispgrädde. Tyvärr var det ju jordgubbsbrist, så den är rätt fattigt dekorerad. Receptet kommer från Sommarens söta.



Av mig fick hon Grey's Anatomy - säsong 1, ett presentkort på bio och en eyedust. Jag tror att hon blev rätt nöjd :)




Grattis gumman!


Midsommarafton


Efter två nätter i stugan är jag hemma igen. Det har varit rätt skönt att vara så nära naturen, och jag har tillbringat min tid med att äta, ta promenader, äta, umgås med familj och släkt och så äta lite mer. Det har blivit mycket ätande alltså.
Här kommer några foton från helgen. Jag vet att det går tio på ett dussin av mina blombilder och att det inte förtjänar någon cred, men ni får stå ut med dem i alla fall, för jag gillar att fota naturen!


































Jobbfika och bananpizza


Idag har varit en matmässigt bra dag! Det började med att vi fick en sjukt god gräddtårta på jobbet, är lite osäker på varför men jag klagar inte. Man såg alltså extra mycket framemot fikarasterna.
Haha, på tal om dem så har min arbetsmoral försämrats avsevärt den här veckan, när den andra sommarjobbaren kom. När resten fortsätter jobba sitter vi två kvar en halvtimme till, och det är ingen överdrift. Det blir alltså 3x30 minuter, en och en halv timme per dag. Det är illa, men rätt skönt.


Sen orkade ingen laga middag, så det blev till att beställa pizza från Viking, stans bästa pizzeria. För min del blev det banan- och currypizza, en rätt intressant smakkombination.

Lite snålt med banan på, tycker ni inte?


Om ett litet tag följer jag med familjen till den nya stugan för att fira midsommar där, så det blir dåligt med uppdatering i helgen då vi inte har något internet där ute i ödemarken. Vilken tur att jag bara har drygt en läsare då, haha.

Trevlig midsommar!


Fisk med curry och pepparrot



Idag var min matdag, men den råkade infalla sig just innan det var dags att handla, så det fick bli ett väldigt enkelt hopkok. Kokad sej med curry och pepparrot, serveras med potatis och sallad (och lingongrova med levrpastej). Det kanske inte ser så aptitligt ut men jag gillar sej, dock skulle jag ha varit lite generösare med curryn tror jag.
Pricken över i var korsordet till maten :)


Truckförare!


Vilken bedrift! Idag har jag alltså tragit truck-licens! Nu får jag köra motviktstruck <10 ton, skjutstativtruck och hjullastare.
Det kan tilläggas att jag inte är det minsta lilla intresserad av maskiner eller körning, jag har inte ens tagit körkortet än. Lite kul att jag fick truckkortet före körkortet, haha, det trodde jag inte.
I och för sig var det så gott som omöjligt att misslyckas, eftersom vi fick ha häften under provtiden och rätta våra resultat själv sen, och licensen fick vi innan vi ens börjat köra. Körningen var frivillig, men självklart tog jag chansen att öva mig. Det gick hyfsat bra, jag rev inget och hade inte sönder något, men det är sjukt svårstyrd maskin. Då är det lättare att köra bil.


Vi fick se vad som måste vara världens bästa informationsfilm om gaffeltruckar. Från början verkar den normal, men efter ungefär 3-4 minuter börjar den spåra och sedan blir det bara värre och värre. Jag hade så svårt att hålla mig för skratt, men när jag tittade på de andra såg de jätteseriösa ut, utom min sommarjobbskompis som satt och flinade.
Om ni vill se den kan ni göra det här, men det är inget ni borde göra om ni inte gillar splatter.
Vi såg den med engelsk undertext (den är på tyska), men jag orkar inte leta reda på det. Det spelar egentligen inte så stor roll vad de säger, grejen är vad som händer.

Efter kursen var slut hade jag och min fellow sommarjobbare två timmars dötid, så vi köpte varsin glass. Det fanns tre olika sorter i caféterian, så det var inte direkt något svårt val.
Sen satte vi oss i fikarummet och utforskade kaffemaskinen. Vi hann prova varm choklad, kaffechoklad, espresso, macchiato, caffe latte och "soppa". Vi vet inte vad det sista var, men misstänker att det förmodligen var någon slags te.


Sommarens första kulglass



När jag kom hem hade jag fått ett paket på posten, inslaget i härligt presentpapper, och det kändes nästan som om jag fyllde år igen. Tyvärr var det inte till mig, utan till min pojkvän. Fast jag öppnade det i alla fall.
Sedan träffade jag en gammal kompis som pluggar i Uppsala nu men som är hemma över sommaren.
Det blev glass på Aina's, en sommarklassiker.



Jag tog Himmelsk röra (eller nått sånt), melon och marängswiss, med toffeetopping. Jag tar nästan alltid melon när jag äter kulglass, det är helt klart en favorit.
Sedan började jag frysa, eftersom sommarvärmen fortfarande vägrar infinna sig, så vi gick in och drack japanskt körsbärste.



Under promenaden tillbaka träffade jag en sjukt snygg tjej på cykel, på väg hem från jobbet. Hon undrade om jag ville med och hänga, men jag avböjde eftersom jag skulle hem och sova, vilket jag tänkt göra minuten det här inlägget är publicerat. Man blir väldigt trött av att stiga upp fem, faktiskt. Och nästa vecka börjar jag jobba en timme tidigare, så då måste jag stiga upp vid fyra!






När jag kom hem hälsades jag av en kelsjuk liten tiger, som äntligen får gå ut efter en veckas utegångsförbud.


Tillökning på jobbet


Jag har just avnjutit en kopp ingefära- och citron-te efter en inte så hård arbetsdag. Idag började den andra sommarjobbaren, vilket var mycket trevligt. Nu blir det ännu mindre jobb än vad det var förut, haha.

Efter jobbet hängde jag på chefens kontor en timme och åt upp allt hans naturgodis, utom de äckliga sorterna (som youghurtdoppad lakrits). Han sa att det blir löneavdrag på det.

Tur att chefen också råkar vara min pappa, jag tror att det förmildrar omständigheterna lite.


Han har dessutom leksaker på jobbet.


Efter regn kommer promenad


Tillslut klarnade det faktiskt upp lite utanför, så jag kunde gå på en promenad i alla fall! Jag älskar att vara ute och gå i skogen, men det hade varit liite mer underbart om det inte varit för alla mygg.





Lazy sunday


Söndagar är i regel valdigt lata, och speciellt som nu när det är dåligt väder händer det att pyjamasen stannar på hela dagen. För att lysa upp tillvaron lite mellan allt regn så bakade jag kladdiga chokladmuffins. Det är väldigt enkelt, man gör helt enkelt en vanlig kladdkaksmet som man fyller muffinsformar med.
De serverades självklart med vispgrädde - mitt absoluta favorittillbehör. Jag brukar nästa vilja ha mer grädde än kaka, haha.
Men vad hände med att vara nyttig? Jag vet inte, men på en sånhär dag känns det faktiskt befogat med lite mysbak. 

 

Grå lördag


Det var regnigt och ruskigt utomhus, typiskt när man väl är ledig. Så det fick bli en slö dag, som tillbringats med att rensa garderoben, se film och umgås med några av mina favoritmänniskor på någon slags inflyttningsfest.



Filmen jag såg var Ägget är löst, ett av Hasse och Tages verk som jag inte hade sett förut. Det är en av deras mörkare filmer, med oidipus-tema och dylikt, men man känner ändå igen deras säregna stil. Även om jag själv föredrar den ljusare Äppelkriget så gillar jag detta med. De har alltid något att säga, Hasse och Tage, men de säger det på ett så speciellt sätt att man inte kan undgå att fascineras över deras fantasi.

Ingen bor i skogen


Jag är ett stort fan av radioprogrammet Mammas Nya Kille, och ser framemot den nya säsongen som kommer i höst! Men det är ju ett tag dit, och för alla oss som inte vill vänta så länge finns ju faktiskt Klungans, humorgruppen bakom MNK, nya TV-serie Ingen bor i skogen. Eftersom jag satt barnvakt i måndags missade jag det första avsnittet, men det tog jag igen idag genom att se det på svt play istället.
Det är en ganska absurd serie - och tillika humor. Inget man sitter och skrattar rakt ut åt, utan det är mer något man flinar åt inombords. Jag gillar den konstiga miljön, och vissa av karaktärerna känner man igen från MNK, och ibland känner man även igen sig själv.
För er som missat Klungan och deras TV-produktion så kan ni se den här.


Filmkväll!


Efter första arbetsveckan är jag faktiskt rätt trött, och det blev en hemmakväll med syster. Det är alltid lika mysigt att se film med henne, och oftast spelar det inte ens någon roll vad vi ser, eller OM vi ser. Nej, det är något jag verkligen kommer sakna när jag flyttar hemifrån.

Vi började med jordgubbar som snälla pappa köpt, självklart med vispgrädde till. Dessa var från Spanien eftersom de svenska var slut, men de var nästan lika goda. Strax efter slog vi på Disneys nya Prinsessan och Grodan.



Vi är båda inbitna disney-fans och uppskattade att de återigen gjort en tecknad film, eftersom jag har ett minne av att de sagt att de bara skulle göra animerade filmer i fortsättningen. Det är en söt historia med en viss sensmoral i, så allt är som det ska vara. Dessutom har nästan alla en charmig sydstatsdialekt (vi såg den på engelska) och man måste bara älska när någon utbrister "it's the bee's knees!"
Det är svårt att uppskatta nya barnfilmer nu på samma sätt som man gjorde då, men hade jag varit liten igen hade det definitivt kunnat bli en favorit.

Sen fick vi ett infall och gjorde upp en eld...


... för att grilla pinnbröd! Det är så gott och enkelt, man gör helt enkelt en scones-smet som man istället för att ha i ugn grillar över den öppna glöden. Det ska egentligen helst avnjutas utomhus framför en lägereld, men i ett vardagsrum går också bra, viktigast är att man har smör till för annars blir det lite tråkigt.
Jag är dock inte så bra på att få det jämnt grillat, det blir alltid lite bränt på något ställe.

(Fråga inte vad det är med min syrras ögon på den bilden)

Vi grillade även marshmallows, tyvärr hade vi inte choklad till att göra s'mores, och korv. Eftersom jag inte gillar varmkorv fick syster ta Bullens medan jag tog falukorv, vilket jag älskar.

Sedan avslutade vi kvällen med snyftaren Dear John. Jag gillar Lasse Hallström, och även om detta inte var hans bästa tyckte jag ändå om den. Visserligen har den fått rätt dåliga recensioner, men sånt bryr jag mig inte om. Jag vet bättre än många vad längtan och saknad vill säga, min pojkvän befinner sig också på andra sidan jorden, så det fanns mycket jag kunde relatera till. Jag kan inte förneka att tårarna brände i ögonvrån minst två gånger under filmen. Klart det finns saker jag hade velat ha annorlunda, men så är det väl nästan alltid.
Fast jag tror definitivt att tjejer kommer uppskatta den mer än killar, det är en sådan film.


1 km under ytan


Välkommna att stiga in genom helvetets portar.



Nästan, i alla fall. Idag har jag nämligen varit ner i Sveriges djupaste gruva! Det ni ser ovanför är hissen som tar dig över en kilometer under markytan.
Jag kan förresten tillägga att jag även vandrat i Sveriges största naturliga grottsystem en gång, så jag börjar kunna det här med underjorden nu, haha.
Luften där nere är kvav och luktar diesel, men det var ändå en ganska rolig upplevelse, om än kanske inget jag skulle vilja göra om dagligen.
Här är några fler bilder, i alla fall.






Och såhär snygg är jag när jag är nere i en gruva. Men vänta nu... är detta jag, eller en alien?


Motionprestation :)


Åh, jag har varit så duktig! Jag var nämligen ute och joggade för första gången på flera veckor, trots att jag helst av allt ville ta en lång tupplur efter jobbet. Nu anser jag äntligen att jag är frisk nog för att börja träna igen, så jag måste verkligen komma igång.
Jag sprang min vanliga runda i skogen, på 3,3 km. På lata dagar springer jag bara ett varv, annars två. Ibland känner jag för ett tredje, men det springer jag aldrig eftersom jag har problem med knät och inte vill överbelasta det. Idag sprang jag ett varv, det blev en mjukstart.
Det var rätt jobbigt faktiskt. Konditionen är det inget fel på, men mina ben kändes tunga som bly, jag misstänker att det beror på för lite sömn (ska jag få mina 8 timmar per natt måste jag alltså SOMNA klockan nio). Dessutom har jag inte varit snäll mot mitt knä på senaste, så det protesterade också.
Hur som helst känner jag mig nöjd att jag ens tog mig ut, trots tröttheten. Motion är så bra för humöret.



Hehe, det börjar bli dags för nya joggingskor...


Smaskig paj


Idag var jag sjukt pajsugen, så till middag gjorde jag Brie- och salamipaj. Det är hur enkelt som helst!
Förgrädda pajskalet 5-10 minuter, lägg i skivad brieost, strimlad salami, rödlök + mjölk och ägg. In i ugnen i 40 minuter sen är det klart. Serveras med sallad :)
Jag måste erkänna att jag älskar ost, så gott som alla sorter. Hårdost, mjukost, dessertost, ost på mackor, ost på allt nästan. Korv har jag ett kluvet förhållande till, men salami är gott.

Nej, nu ska jag lägga mig, I TID. Annars somnar jag bara på jobbet, och det är illa.


Kvällspromenad


Här kommer några bilder från kvällens promenad, som gick längs älven. Jag kanske borde göra en egen kategori för mina promenadbilder?







Sommarpratarna 2010


Vad väcker mer sommarkänsla än signaturen till Sommar i P1? Jag vet inte om det finns något faktiskt.
För några dagar sedan släppte de listan på årets sommarpratare, så jag ska genast börja fila på mitt Sommar-schema. Det finns verkligen något för alla, allt från sport till kultur till vetenskap och filosofi, det är bara att välja och vraka. Själv har jag spanat in några som jag tycker verkar extra intressanta, men inte valt ut någon speciell ännu.
Njut av Sommar!

Första dagen på jobbet


Jag kunde inte ha valt en bättre dag att börja mitt sommarjobb på. Regnet har öst ner utanför hela dagen, så det finns inget vettigare man skulle ha kunnat ägna sig åt. Lika bra att tjäna pengar.
Det verkar vara ett helt okej jobb; inte alltför ansträngande, trevliga arbetskamrater och lönen är bra. Nackdelen är att jag kommer bli tvungen att stiga upp klockan fem (!) varje morgon de närmaste veckorna, men å andra sidan är jag ju ändå rätt morgonpigg.
Nej, jag tror att det kommer gå bra och att jobbperioden blir fullt uthärdlig. Peppar peppar ta i trä.

Ikväll var jag barnvakt åt min yngsta kusin, en söt liten kille på ca 1,5 år. Han är busig och gosig och har världens mjukaste kinder.
Jag försökte lära honom att säga mitt namn, men det enda som dög var ”mamma”, ”pappa” och ”tvätta”. Han älskar att tvätta sig något så sjukt mycket.

Såhär kul kan man ha när man tvättar sig


Innan jag for lämnade jag en present i vardagsrummet, förpackad i min guldiga skokartong. Det var Dubbel D-muffins – alltså chokladmuffins med dumle i, med kesellatopping och strösslade med daim – som jag vet att min morbror varit sugen på. I kuvertet låg bilder som jag fotat och framkallat på min lillkusin. Jag tror att det uppskattades :)


Solkräm


Pappa spelade upp Rikard Wolffs "tal" till studenterna för mig, låten Solkräm. Jag tyckte faktiskt att det mesta lät väldigt vettigt. Det är sånna saker som man önskar att man visste nu, men som man ändå inte kommer förstå förrän man är äldre.
Det är ungdomens förbannelse, man har möjligheterna men inte kunskapen. Och när man blir äldre har man kunskapen men inte samma möjligheter, eller kanske drivkraft. Hur ska man möjligtvis kunna leva på ett sånt sätt att man inte ångrar något?
Ett av hans råd följer jag i alla fall stenhårt, och det är använd solkräm. Det är en av de bästa investeringarna du kan göra för din hud. Varje morgon när jag tvättat ansiktet öppnar jag persiennerna för att se vad det är för väder ute, och om det är soligt tar jag en återfuktande solkräm istället för min vanliga dagkräm. Dessutom brukar jag alltid täcka för ansiktet med en handduk eller tröja eller något när jag solar.
Jag kommer förmodligen att tacka mig själv när jag är äldre, och har slätare och yngre hud än alla rynkiga solarietanter.

Jag använder för tillfället Apolivas kräm med solskyddsfaktor 25, och jag tycker att den funkar riktigt bra, den är inte alltför fet. Tänk på att fylla på under dagen bara, det räcker inte med att bara smörja på ett lager på morgonen.



Sedan använder jag dessutom smink med solskydd i, det är lika bra att försöka maximera effekten.
Förresten, om ni kollar in låten så tycker jag att ni ska lyssna på den och inte bara läsa texten, han har en rätt intensiv men behaglig röst, Rikard.

Söndagsfrukost


En smoothie gjord på björnbär, blåbär, hallon och lättmjölk plus vattenmelon och physalis som avnjöts ute i solen. Självklart avslutades frukosten med den sedvanliga koppen grönt te.
Härligt!


Sex and the City 2


Dagens middag: rester från igår, pastasallad, virlöksmuffins och bröd. Fräscht :)


Sedan blev det bio med syster, Sex and the City 2. Den var faktiskt mycket underhållande (gäller nog främst om man är tjej) och den gjorde mig extremt ressugen! Vissa scener var lite för mycket, men å andra sidan är det inte den slags film som tar sig själv på största allvar.




Självklart blir det inget bio utan biogodis. Naturgodiset är mitt och det andra min systers, eftersom jag lovat mig själv att bara köpa naturgodis om jag köper lösvikt.

Nu sitter vi i pyjamas, äter resten av godiset och ser Lejonkungen 2. Jag älskar musiken i den filmen! Alla låtar är bra tror jag, men min favorit har alltid var utdrivnings-sången. Yeah.


För vi har tagit studenten!


Åh, att ta studenten var fantastiskt, jag önskar att jag kunde göra om det. Dagen var jättebra och jag kände knappt av min förkylning. Att jag inte har någon röst idag (låter värre än en tonårskille i målbrottet), beror på helt andra anledningar än sjukdom kan jag säga.



Dagen började med champagnefrukost med klassen.


Det första jag gjorde när jag kom hem var att tappa champagneglaset i marken så det gick i tusen bitar.


Sedan for vi till skolan för att ta foton, och sen åkte vi skrinda till kyrkan. Efter kyrkan möttes vi av familj, och sen blev det ännu en åktur på skrindan in till torget, där vi fick vår minut på scenen.

Tyvärr var jag ganska dålig på att fota på mottagningen, jag hade så mycket annat för mig, men här kommer lite bilder på maten vi tillbringat veckan (kanske inte jag så mycket som P&P) med att laga.

Buffébord, men förutom det här hade vi även västerbottenspaj, minipizza, fruktfat, kycklingspett, olika röror etc...


Mina vitlöksmuffins! Med kesoräkröran. De var goda, men inte fantastiska.


Citrusfromagepaj, fräsch och god, en bra kontrast till chokladkakan


Kakan från helvetet. Tårtlocket fastnade och fick min Devil's chocolate cake att falla mer i bitar än den redan gjort. Nej, den blev rätt estetiskt misslyckad (till råga på allt annat den ställt till med), men den funkade att äta. Bredvid skymtar banoffiepajen som var lika god som alltid.


Jag fick hur mycket fina presenter som helst! Mycket mer än jag väntat mig. Tack alla så jättemycket!


Och även en del blommor.



Ni får inga bilder på mig, men jag kände mig i alla fall väldigt fin. Klänningen var exakt som jag ville ha den och inbringade många komplimanger. Dessutom hade jag min mammas smycken på mig, pärlörhängen och ett droppformat halsband, det kändes på något sätt viktigt på en såhär speciell dag.
Jag tror dessutom att jag råkade göra en kille på ICA lite förälskad i mig, i alla fall för några timmar framåt.

Nej, jag är supernöjd, verkligen.
Visst känns det lite konstigt nu, jag glömmer hela tiden bort att jag inte går skola längre, men jag blickar bara framåt.

Djävulskaka!


Det är inte sant. Jag lyckades med själva kakan andra gången - men misslyckades med chokladkrämen. Och det var av ren klumpighet, jag råkade hälla vatten i den. Så nu måste vi köpa ny choklad så får jag göra ett nytt försök imorgon.
Den här kakan måste vara riktigt jäkla god om den ska vara värd besväret. Det lär dröja ett tag innan jag försöker mig på en Devil's chocolate cake igen, eftersom det bara blir fel. Djävulen vill inte dela med sig.


Jag var i alla fall ute på en skogspromenad innan, här är lite bilder.








Haha, det kanske märks att jag gillar att ta närbilder? Närbilder och människor är mina favoritmotiv, men eftersom detta är tänkt att vara en anonym blogg kan jag ju inte gärna lägga upp en massa människo-bilder.

Ettårsgamla kakor


Haha, när jag rensade frysen för att göra plats åt min citrusfromagepaj (till studenten imorgon) hittade jag dessa.
Det är citron- och hallonrutor som jag bakade till min och min pojkväns ettårsdag. Nu har vi snart varit tillsammans i två år, så jag slängde dem.
De återuppväckte hur som helst några fina minnen av en underbar dag. Snart två år älskling, och då blir det picknick i Japan <3



Förutom citruspajen har jag idag även bakat Devil's chocolate cake - två gånger! Första gången gick den sönder, så nu har jag gjort ett nytt försök. Den ska faktiskt tas ut ur ugnen precis nu, så håll tummarna.

Avslutningsfika


Solen skiner! Det känns som om det är första gången på evigheter. Jag tog shorts på mig, i ett sista desperat försök att få lite bruna ben innan studenten, även om jag vet att det är dömt att misslyckas.
På skolan var det stipendieutdelning, och sen bjöds det på tårta.



Mumma. Sen träffades vi i vårt gamla Matte B-klassrum, där våra mentorer bjöd på ännu mer godsaker.



Det har blivit väldigt mycket fika och onyttigheter sedan min födelsedag, och det lär fortsätta imorgon också. Men nästa vecka börjar jag jobba och då börjar rutinerna om igen! Vilket betyder att jag även ska börja vara lite nyttig. Mindre kakbak och mer brödknådande och hälsomatlagning istället :)
Och det första jag ska göra när jag blivit helt frisk är att ta en joggingtur i elljusspåret.


Banana split med müsli


Ett tips på en god efterrätt är min egen variant på banana split. Det är helt enkelt banan, glass, vispad grädde och müsli. Müslin tillför lite knaprighet och gör det hela mer intressant, allra bäst blir det med Start som är rätt sött och efterrättigt i sig självt.
Självklart blir det även gott med chokladsås och maränger, eller vad man nu vill ha i. Banan och valnöt brukar ju vara en bra combo, så det är också en idé.

Längst ner i kanten ser ni en snutt av mina pyjamasbyxor, för jag har nämligen haft pyjamas på mig hela dan! Och jag skäms inte det minsta över det, det har bara varit skönt. Däremot borde jag skämmas lite mer över att jag inte ens tvättade ansiktet i morse.
Men imorgon ska jag till skolan, och det ser jag framemot. Det ska bli skönt att komma ut ur huset!


Städning + muffins


Eftersom jag ändå bara var hemma idag passade jag på att göra något som varit på agendan länge, och som jag faktiskt försökt göra några gånger utan framgång - en grundlig städning av mitt rum.
Nu har jag möblerat om i bokhyllan, rensat alla lådor, dammsugit alla vrår under sängen etc. Allt utom att skura golvet, vilket faktiskt också skulle behövas.
Det är så härligt med ett rent och fräscht rum! En helt annan harmoni än när det är stökigt.


Förresten, ni vet väl att vitlök inte bara är bra mot vampyrer, utan även mot förkylning.

Därför har jag tryckt i mig en del vitlök idag. Tur att min pojkvän inte är här... för honom.

För att följa det spåret har jag även bakat vitlöksmuffins. De är till min student, och ska fyllas med en slags räkröra, jag tror det kommer bli supergott.
Jag var tvungen att använda lite olika formar, men det blir väl bara kul med lite omväxling, haha.



Nackdelen med att baka matmuffins är att det inte alls är lika roligt att slicka skålen sen.


Havrekakor med choklad


Eftersom jag var tvungen att avstå festligheterna och stanna hemma ikväll tänkte jag att jag skulle göra det bästa av situationen och baka något gott.
Efter en stunds bläddrande i mina bakböcker hittade jag ett recept som såg snabbt och enkelt ut, lätt att svänga ihop på några minuter.


En tjock och härlig smet...



...som förvandlades till mumsigt goda havrekakor. Med choklad.


Receptet kommer från Två systrars söta. Kakorna blev sådär sega som chocolate chip cookies brukar vara, vilket är helt i min smak. Jag kan verkligen rekommendera dem om ni vill ha något lätt men supergott att mumsa på och är trötta på kladdkaka.




Jag såg även film med min syster, The stoning of Soraya M. Den var baserad på en sann historia, vilket gör vilken film som helst gripande, och handlade om en iransk kvinna som blev stenad. Att se sånna här filmer gör mig äcklad och får mig att skämmas över att vara människa. Vi är inte alls så utvecklade varelser som vi vill tro utan de flesta av oss är väldigt primitiva och nästintill ondsinta när det kommer till kritan. Så känns det nu i alla fall.
Jag är tacksam över att jag är född i den del av världen där det förmodligen är lättast att vara kvinna.


Dagens frukost

Inatt var en skitnatt alltså, varför var jag tvungen att bli mer sjuk? Det är så inte rätt tidpunkt, eftersom allt roligt händer den här veckan!
Nu får jag skippa grillningen ikväll, och i värsta fall festen imorgon, men jag vill verkligen inte! Det känns fruktansvärt att sitta hemma nu.
Som försök till tröst gjorde jag en fräsch fruktsallad till frukost, bestående av äpple, apelsin, banan, jordgubbar, blåbär och russin. Eftersom vi inte hade vaniljyoghurt hemma avnjöts den med hälsofil istället.
Visst var det gott, men som tröst funkade det inte riktigt.


Tjejkväll med filmmys


Ikväll var det mysfilmkväll med några av tjejerna från klassen. Vi åt takeaway och såg tjejiga filmer. Först Girls just wanna have fun, sen 10 orsaker att hata dig.Dear John inte funkade började vi se House of Wax istället, men jag for hem mitt i filmen eftersom min förkylning bara blir värre. Att spela brännboll ute i kylan i bara matchtröjorna var nog ingen bra idé.
Dresscode: pyjamas. Underart mysigt, och så är man nästan klar för sängen när man kommer hem.


Jag älskar asiatisk snabbmat, speciellt när man får det i en såndär kartong. Det känns tjejkväll, haha, och lite New York nästan.
Ikväll blev det äggnudlar med kyckling.


Till efterrätt blev det Helenas chokladbollar och min födelsedagschoklad. Några cheeseballs slank också ner.



Nu har jag gjort kamomillte, eftersom det är bra när man ska sova. Jag har sovit uselt hela veckan, på grund av de ljusa sommarnätterna. Tur att jag är ledig imorrn, så kan jag i alla fall försöka sova ut!


Gör det själv - förvaring


Det är lätt och roligt att göra sina egna förvaringslådor, istället för att köpa färdiga. Även om de kanske inte blir helt perfekta är de i alla fall originella. Och dessutom är det kul att pyssla med.


Allt man behöver är en skokartong...


...som man klär i presentpapper.


Just den här lådan ska användas till en spontanpresent. Ni får förmodligen se imorgon vad det är för något ;)

mighty mighty MJ's

Maskeraden fortsätter, och idag var vi amerikanska fotbollsspelare. På något sätt lyckades vi även ta oss till final i brännbollsturneringen, ingen vet hur eftersom vi spelade som sopor, men där förlorade vi mot specialidrottarna. Förvånad, någon?

Som tur var fick alla tröstpris när glassbilen kom och delade ut gratis glass. Det fanns två smaker att välja mellan, och eftersom lakrits är jätteäckligt valde jag äppelpaj. Den var helt okej god, jag gillade verkligen inslaget av kanel.


Norrländsk skogsprommis

Trots en grå och trist himmel var det här en bra dag för en skogspromenad. Jag lyssnade på bland annat The Breaking of the Fellowship (SoR-soundtrack, of course), vilket är perfekt stämningsmusik för skogen. Man blev sugen på ett äventyr, men inget speciellt intressant hände så det får vänta.
Här kommer i alla fall lite bilder, som förhoppningsvis fångar i alla fall en gnutta av den trolska känslan.





Dagens frukost

Haha, jag antar att detta är mitt svar på "dagens outfit".
Idag åt jag i alla fall halvfrusna jordgubbar och hallon, mosade med mjölk och hemgjord müsli. Mums! Det rekommenderas verkligen som sommarfrukost, se bara till att bären inte är för frysta, då blir det bara brainfreeze och jobbigt.
Måltiden ska helst avnjutas med ett korsord.


Stugkalas

Idag har varit jättehärlig! Vi hade släktkalas i nya stugan för mig, min bror och min kusin som alla nyligen fyllt år. Det var därför jag bakade innan, och vi har ätit så otroligt mycket gott att jag varit nära på att spricka hela dan.

Det här är citroncupcakes med philadelphiafrosting, vispad grädde och körsbär. Tyvärr blev de lite misslyckade, eftersom jag inte hade tillräckligt med smet för de stora formarna, och dessutom glömde spritsern hemma. Men goda var de hur som helst!


Den här lime- och kokos-marängpajen är godare än den ser ut. Härligt syrlig och fräsch men ändå mild, perfekt sommardessert. Receptet har jag fått från Två systrars söta.


I present av min släkt fick jag mörk choklad, muffinsformar och Johan Åkerbergs bok Muffins. Det fanns sagolikt goda grejer i den, så ni kan förvänta er en hel del muffins framöver! Hittade bland annat ett recept som jag tänkt använda på min studentmottagning, men det får ni se då.
Fick även pengar, vilket också var väldigt välkommet :)


Här kommer lite andra bilder från dagen.





Partypyssel

Det blev en lite annorlunda förfest igår, som tillbringades med att tillverka smycken av pärlplattor.
Soundtrack: favoriter ur Mammas Nya Kille.
Här är två kreationer; ett pacman-spöke och en judisk/arisk uggla.



Rynk-tips

När jag kokar vitt te brukar jag ibland göra lite extra, eftersom det tydligen ska vara effektivt mot rynkor om man använder det som ansiktsvatten. Nu har inte jag så mycket rynkor, än, men det förebyggande arbetet är ju faktiskt det viktigaste, så jag försöker göra vad jag kan redan nu.
Fråga mig inte hur mycket vetenskapliga belägg det finns för det här om vitt te och rynkor för jag har bara läst det i en tidning, men det kan ju knappast skada i alla fall.
Vitt te är alltså inte bara supernyttigt att dricka (det innehåller till och med mer antioxidanter än grönt te) utan är även bra utanpå huden.


Banangröt <3

Idag gjorde jag en av mina absoluta favoritfrukostar - gröt med mosad banan. För er som gillar varm banan kan jag verkligen rekommendera detta, själv skulle jag nästan kunna äta den här gröten med glass som efterrätt eftersom den blir så söt och god.
Det är perfekt att använda bananer som blivit mjuka och lite bruna, eftersom de är lätta att mosa och man ändå inte vill äta dem bara som de är.

 

På eftermiddagen blev det bakning, och då kan det se ungefär såhär stökigt ut. (Detta är efter att jag plockat ihop och städat undan lite).



Hur det färdiga resultatet blir får ni se imorgon :)


Peace, love och fika

Det blev en kort skoldag, som vi till största delen tillbringade med att sitta i en ring på golvet och sjunga "kumbaya" i våra hippie-outfits. Ni anar inte så mysig stämning det blir av sånt.
Efter det var det dags för lunchfika på Lilla Marie. För min del innebar det två koppar kaffe och deras underbart goda fetaostmacka, mums!



Sedan mötte jag upp med min pumpa på stan för att kolla på t-shirts. Som vanligt hade vi problem med att bestämma oss, men det är lika bra att undvika impulsköp. Istället la vi våra pengar på naturgodis. Det är tänkt att vi ska ha det ikväll, men jag tror vi åt upp hälften på vägen hem, har man en påse i handen är frestelsen för stor.


Krya på dig-frukost

I morse när jag vaknade kände jag mig fortfarande hängig, så jag försökte bota mig själv med en anti-förkylnings-frukost.
Oftast äter jag gröt på råg eller fiberhavregryn, med solrosfrön och ibland linfrön i. Man ska vara försiktig med linfrön, eftersom det är giftigt. Högst 1-2 matskedar per dag.
Till det har jag alltid lättmjölk och kanel, och idag hade jag även äpple till. Jag kryddade gröten med ingefära, ett husmorsknep mot förkylning, och tog lite Kan Jang.
Jag känner mig bättre nu (trots en fortsatt skrovlig röst), så det verkar som att det fungerade.

Födelsedagsfirande III

Ikväll blev jag firad för tredje gången av mina vänner, denna gång av Jenny och Linnéa. Jag fick Kusmi-te (grönt jasmin, härligt vårigt!), en ansiktsmask och 30 minuters massage. Dessutom gjorde vi en enkel men god fruktsallad som avnöjts med vaniljglass.
Med andra ord en liten minispa-kväll, vilket känns väldigt karakteristiskt för J&L. Helt underbart, tack tjejer!





Första inlägget

Så har även jag startat en blogg. Men den här är bara för mig, är det tänkt. Min egen lilla elektroniska dagbok. Eller matdagbok kanske, för den är faktiskt tänkt att handla mest om sådant jag lagar och bakar. Som motivation och inspiration, det är roligare att skapa vackra bakverk om man kan föreviga dem på något sätt.
Först måste jag bara lära mig hur allt funkar.

RSS 2.0