Fika och fotboll


Sista dagen på jobbet! Det känns så skönt, inga fler smärtsamt tidiga morgnar, otrevliga kunder och oändliga upprepningar, att säga samma sak 50 gånger per dag blir rätt tröttsamt rätt fort. Fast jag kommer sakna de trevliga människorna dock, personligheterna man hade turen att få ibland.
Jag och Linnéa firade med chokladbakelser och glass på Alzur café, där de även visade El Clásico. Barcelona vann med 5-0, så ni kan tänka er att det är rätt bra stämning i staden ikväll.




Första advent

Första advent alltså. Nu börjar vi verkligen närma oss julen på riktigt.
För att komma i stämning bestämde vi oss för att ha en egen skyltsöndag här i Barcelona, då vi missar den hemma i Skellefteå, så i jakt på julbelysning gick vi ner till La Rambla. Det fanns tyvärr inte så mycket juligt där, men vi tog tillvara på det lilla vi hittade, och jag köpte kanderade mandlar.
Adventsfikat hade vi tänkt ta på supermysiga Caelum, men det var smockfullt där inne, så istället gick vi till Habaluc, som också är mysigt fast på ett lite modernare sätt.
Efter det gick vi hem till lägenheten, drack chaite, åt juleskum och såg Tomtemaskinen. Vi har redan sett hela Sunes Jul och Mysteriet på Greveholm, haha. Jag har dessutom gjort en jullista på Spotify, vilket har fått mig att försöka övertyga de andra om att Josh Groban är precis en sådan kille man vill gifta sig med. Håller ni inte med? Jag tror jag lyckades få med mig alla utom Simon...
Trevlig advent!
.

The Deathly Hallows

Ända sen jag som tioåring satt i mormor och morfars kök och pappa kom in med de två första Harry Potter-böckerna har jag varit förtrollad av den magiska världen. Även om det kanske svalnat en del "på äldre dar" i och med att man läst ut den sista boken för några år sedan så fanns det inte en chans att Spanien skulle kunna hindra mig från att se första delen av sista filmen på bio.
Vi letade reda på en biograf som visar originalversionen av The Deathly Hallows (eftersom nästan allt här är dubbat) och gick och såg den igår, hela gänget. Visst var den bra, även om den självklart inte når bokens nivå, men i likhet med Sagan om de två tornen känns den lite som en transportsträcka, för att komma fram till den stora upplösningen. Det är faktiskt liite tråkigt med filmer utan en avgörande händelse i slutet, men jag vet ju att det var nödvändigt. Det är ändå bra att de delade upp filmen i två delar, för då räcker det ju längre.
Nu taggar vi juli och slutet på slutet!

love that girl


Idag kändes lite seg eftersom jag inte fått tillräckligt med sömn i veckan och helst av allt skulle ligga kvar i sängen några timmar till när väckarklockan ringer. Då är det tur att man har världens underbaraste syster, som skrev ett helt fantastiskt fint inlägg i sin blogg, som verkligen lyste upp min morgon. Tack gumman, du är himla fin och jag saknar dig enormt. Massa kärlek.

Cosmo

.
Eftersom Simon slutat jobba nu kunde vi ta en fika alla tre efter min och Linnéas ack så tunga arbetsdag, så då gick vi till Cosmo längst ner på d'Enric Granados, som jag tjatat om. Det är ett extremt mysigt ställe som fungerar både som ett bra hangout-place för en fika eller en drink och som ett konstgalleri. Överkomliga priser har de också, så jag kan varmt rkommendera det för alla som planerar att besöka Barcelona.
Sist jag var här råkade jag ha sönder ett glas, haha, men personalen är så himla snälla och gulliga så det gjorde inte så mycket, jag vågade komma tillbaka ändå :)
.

IKEA

Igår blev det IKEA, för svensk middag och lite shopping. Jag åt en enkel men ljuvlig tunnbrödsrulle med lax och en 1€-prinsessbakelse.
I matbutiken laddade vi sedan upp för advent med juleskum, pepparkakskola, pepparkakor på burk och pepparkaksdeg. Vi har ingen ugn i lägenheten, så ja - vi köpte degen för att äta den som den är!
Tyvärr är de två sistnämnda redan slut, men vi har i alla fall skumtomtar och lite kryddig kola kvar att fira första advent med.
Linne vann ballerinaätartävlingen.
.

På kvällen blev det mys med både färdiga och ofärdiga pepparkakor, chailatte och doftljusen TINDRA.




Montserrat

Igår gjorde vi en utflykt till Montserrat, ett berg en bit utanför Barcelona. För alla som har vägarna förbi Barcelona och är det minsta intresserade av fin natur är det här ett måste. Det var ofattbart vackert där, lite Lappland möter vilda västern, och mitt norrländska lilla hjärta var överförtjust över att få ta en paus från storstaden och komma ut i storslagen natur.
Jag vet att min pappa skulle älska det, så när jag tar med min familj på semester till Barca (vilket jag absolut har tänkt göra) så kommer det här stå högt på att göra-listan.
Vi tog både linbana och bergbana upp. Det var så kallt att man nästan borde varit vinterklädd och det blåste rejält, men utsikten var fantastisk. Nu när jag skulle skriva det här inlägget hade jag svårt att välja ut bara några bilder, så förbered er på ett lååångt inlägg. Efter ni kollat igenom allt kommer ni vara så less att kommer vilja spy på naturbilder, haha.

Middagsfika


Jag och Linnéa hade planerat att gå ut och äta efter jobbet, men tji fick vi när det visade sig att nästan inga restauranger har öppet mellan lunch och åtta. Istället blev det ett mysigt café längs carrer d'enric granados, som kryllar av härliga restauranger och barer.
Som vanligt delade vi lika, först på en spenatpaj och en broccolipaj, och till efterrätt på en äppelkaka och en kokoskaka. Mycket gott, och de varma färgerna i inredningen bidrog till en väldigt mysig atmosfär.





merci


I tisdags skulle vi ha myskväll här hemma, och istället för vår sedvanliga Milka (som är nog så god) bestämde vi oss för att lyxa till det med en stor ask merci! Åh, vad nice det var. Jag tror inte att jag ätit merci sen förra julen, så en kombination av det, chailatte, levande ljus och Josh Grobans version av Holy Night gav mig värsta julkänslan. Men nu är det inte länge kvar.



Kaffe i trollskogen

.
Idag hade vi tänkt besöka vaxmuseet, men när vi kom dit hade de siesta och eftersom vi inte hade tid att vänta nöjde vi oss med att ta en kaffe på musecaféet. Det liknar inget annat café jag varit på, eftersom det är inrett som en sagogrotta, med ett porlande vattenfall och bord som slingrar sig runt träd, extremt pittoreskt och charmigt, och lite läskigt. Tyvärr har de inte så bra fika att skryta med, men miljön gör det definitivt värt ett besök.
.

Torsdagsfika

.
Börjar ni se mönstret?
Idag blev det eftermiddagsfika med Jenny och Linne, vi delade systerligt på morotskaka, chokladtårta och cheesecake. Men till mitt försvar är det extremt svårt när man bor i en stad med en sån otrolig mångfald av mysiga caféer att inte försöka utforska så många som möjligt av dem.
.

Tisdagsfika



Det är inte bara måndagar som kan behöva livas upp med lite godsaker. Igår hade jag en riktigt dålig dag på jobbet med bara fyra bokningar (idag med -.-), och dessutom har luftkonditioneringen gått sönder, så man blir helt seg när det är så kvavt och varmt inne bland alla datorer vi sitter vid. Då hjälper det lite med muffins och varm choklad med vispad grädde.



Måndagsfika




Måndagar. Som bekant inte den bästa dagen i veckan, så man måste göra vad man kan för att hålla humöret på topp! Jag och Linne lyckades ganska bra genom att sätta oss på ett av alla mysiga caféer som kantar vägen hem från jobbet. Vi delade på en krämig chokladkaka och en sötsyrlig cheesecake, som kontrasterade varandra väldigt bra, speciellt med kaffe till.
Så om ni känner ångesten över att vara så långt bort från helgen det går att komma, gör som oss döva den med socker.



Planen som misslyckades




På jobbet kan man köpa lunch hos Mack-Mia för 1,50, vilket är billigt, smidigt och bra. I morse hade jag dock bara en 50-lapp, vilket hon förmodligen inte skulle ha växel till. Då kom jag på att jag skulle kunna köpa lite frukt nere på frukt- och gröntaffären mittemot lägenheten, så skulle jag få både mellanmål och växel. Jag älskar två flugor i en smäll. 
När jag kom ner dit var personalen lite stressade och ville först inte låta mig handla, men när jag påpekade att de öppnade klockan åtta och att det faktiskt var exakt vad klockan var, så släppte de in mig.
Jag tog det jag skulle ha, men när jag sen skulle betala suckade de bara och sa åt mig att gå, "a present for you". Så jag fick mina bananer, men inte min växel. Som tur var hade jag en Linnéa med mig som kunde betala min lunch!


Poble Espanyol


Idag blev det söndagsutflykt med Linnéa, Simon och Anette. Målet var Poble Espanyol, ett stort utomhusmuseum i form av en by, som visar spansk arkitektur så som den såg ut förr. Byn är fylld av små butiker med sina egna verkstäder och handgjorda varor, och det finns ett antal restauranger och caféer att välja på för den som är hungrig. Det hela är väldigt charmigt.


När vi frågade en kvinna om vägen hade vi turen nog att få en gratis skjuts dit!






Såhär snygg har jag aldrig varit förut. Bild från Linnéa.









Den här glasblåsaren var så otroligt fascinerande att se i arbete, jag tror vi stod kvar och såg på när han gjorde fyra svanar innan vi lyckades slita oss. Resultatet ser ni nedan.



Linne tyckte denna pose var skön (för ryggen).


 


Påven är i stan


I morse vaknade jag av påvens röst, som strömmade in från balkongen. Han är nämligen i Barcelona idag, närmare bestämt i Sagrada Familia som ligger ungefär tre minuter från vår lägenhet. De senaste dagarna har förberedelserna varit i full gång, med en massa poliser och vakter här utanför i varje hörn.
När jag gick förbi kyrkan igår före midnatt hade folk redan börjat ställa sig och vänta, för att vara garanterade en skymt av påven. Lutheran som jag är kände jag mig inte riktigt driven att stå där hela natten bara för en glimt av den katolske ledaren, men jag gick i alla fall ut i morse för att spana in folkmassorna.
Hundratals människor hade samlats kring storbildsskärmarna som satts upp, och att ens komma nära kyrkan kunde man glömma.
Jag hoppas att de som stod där i över tio timmar tyckte att det var värt väntan i alla fall.




Mexikansk fredag


Jesper kom idén att vi skulle skapa en fredagstradition, då vi turas om att laga middag och bjuda de andra. Eftersom jag har haft starka cravings för mexikansk mat ett tag passade jag på att ta den här fredan, för att fixa fajitas åt mina sambos. Det var hur gott som helst, mycket tack vare guacamolen (som är mitt absoluta favorittillbehör - till allt) och jag tror och hoppas att det uppskattades.
Blir spännande att se vad som serveras nästa fredag.



Ny lägenhet!


Ah, nu har vi äntligen internet igen.
Det är ju nämligen så att vi bytte lägenhet i lördags, efter alldeles för många om och men. Tyvärr kunde vi inte få lägenheten vi tittat på innan, så det fick bli en som var både mindre och dyrare. Tack och lov är den rätt fräsch i alla fall, bortsett från en läckande diskmaskin och lite mögel i badrummet. Jag trivs här.
Nu bor vi jag, Linnéa, Simon och en kille som heter Jesper, som vi aldrig hade träffat förut. Det känns konstigt att vara så få när man vant sig vid att bo åtta pers, men på ett sätt är det ju rätt lugnt och skönt.
Jag tog några halvtaskiga bilder på vardagsrummet och köket, så ni får en bild av hur det ser ut. Eftersom vi bara har två sovrum sover jag på bäddsoffan, men det har jag ingenting emot eftersom det är den skönaste sängen i lägenheten!





Vi bor numera på Valencia, väldigt nära Sagrada Familia. Jag misstänker att det kommer bli ett himla liv i våra kvarter på söndag, när påven kommer hit.


RSS 2.0