The Studio



I Barcelona jobbade jag och Linnéa på The Studio, som bokare, och eftersom vi var utlovade tre gratis bilder bestämde vi oss för att testa på det som vi lockat in folk till. Jag, Linne och min syster har alltså tillbringat dagen i Umeå och provat "modell för en dag"-upplevelsen.
Det var faktiskt roligt! Jag är inte direkt bekväm med att stå framför kameran (varför det knappt finns några bilder på mig själv på bloggen), men fotografen var lugn och fick mig att slappna av lite.
Man blir alltså först sminkad av en makeup-artist, och sedan fotograferas man i tre olika ombyten som man har med sig, och tillslut får man då välja ut så många av de 60 bilderna man vill ha, tillsammans med en vieware.
Jag kan definitivt rekommendera det till alla som funderar på att göra det, även fast jag inte har några modelldrömmar var det en kul grej att testa på, och en professionell sminkning är ju aldrig fel.

Här är en av mina bilder, ifall ni är lite nyfikna. Jag är glad över att jag börjar få långt hår!



På en annan bild kan man, om man zoomar in, se fotografen i pupillen. Det tyckte jag var lite kul (och lite skräckfilmskänsla)

Sagan om Ringen-maraton


Ända sen den sista filmen i Sagan om ringen-triologin kom ut har vi pratat om att ha ett maraton med alla tre filmerna i sträck, och nu har det äntligen blivit av! Vi började 13.05 och var klara 01.30, så vi höll alltså på i över tolv timmar. Självklart såg vi extended version, och jag kan säga att det var så värt att lägga en hel dag på det här! Har alltid älskat den här historien och kommer alltid att göra det, och jag kommer förmodligen göra om det någon gång i framtiden (fast det ligger nog en hel del år framåt).

Det blev även EN MASSA godis och hämtpizza, jag tror nästan att jag åt mer än på julafton.



såhär ser vi ut efter 10 timmars filmtittande

Julafton


Julafton var som vanligt årets mysigaste dag. Den inleddes med julfrukost - tomtegröt, skinka och dopp i grytan - där alla var iförda pyjamas. Lagom till Kalle Anka åkte vi hem till våra kusiner där vi tillbringade resten av kvällen. Jag lärde min lillkusin att säga "Cajjo" (han har lite problem med r:en) men när jag frågade honom vem som är hans favoritkusin svarade han "Mackan", pyttsan.
Sen blev det frågesport, som tjejerna vann, och gåtor. Nån som kan denna?

En man kliver in i en hiss, åker upp till 7:e våningen och tar sedan trapporna upp till den 13:e våningen. När han kommer in i sin lägenhet är det sågspån på golvet, mannen hoppar ut genom fönstret och tar livet av sig Varför?

Den är lite långsökt så jag var tvungen att klura ett tag.



Alla samlas framför Kalle.



Det var lite väl spännande när tomten kom tyckte Edvin, som inte ville krama honom.




Madrassåkning


Trots att jag är 20 brukar det alltid bli minst en "madrassåkardag" varje vinter, då vi klär på oss till tänderna, fyller termosen med varma drycker och beger oss ut till pulkabacken med madrasserna. Idag hängde jag på Linnéa, Marie och hennes kompisar till OK-backen.
Jag och Linne var awesome och slog ständigt rekordet, men eftersom det är kring -20 ute höll våra stackars tår på att förfrysa. Tur att vi hade en brasa och fika med oss, så vi kunde mysa till det.
Man mår sjukt bra av att vara ute och vara aktiv några timmar!






Jag och Linnéa tåflörtade



Jag råkade bränna mina tjocksockar när jag skulle värma tårna vid elden :(


Julgodis


Ikväll har jag bakat resten av julgodiset. Det blev rocky road, min favorit och ett måste till jul, pan pepato och kaffetryffel med kokos. Allt blev gott, men pappa tycker fortfarande att det jag gjorde igår ligger högst på topplistan.



Naturgodis


Jag testade göra mitt eget naturgodis idag, fredag och allt som det är, och det blev otroligt gott och uppskattat!

Receptet kommer från Vinterns söta och är busenkelt. Smält 400g vit choklad, blanda i
2 dl hackade och rostade cashewnötter
2 dl hackad torkad frukt (i receptet står ananas eller mango, men man kan ju välja själv, jag tog ananas, jordgubb och äpple)
2 dl rostade solroskärnor
1 ½ dl kokosflingor

Bred ut på en smord plåt och låta stelna, bryt sedan i rutor. Jag blandade även i kanel, för att det skulle bli lite juligare :)

Jag hade tänkt ta Marabous Vinter Vita, men den fanns inte så jag nöjde mig med helt vanlig blockchoklad, vilket smakade super. Receptet blir ca 30 rutor, men jag lovar, de kommer gå åt.


Julens vackraste tradition


Igår var vi på estetarnas luciatåg. Mycket stämningsfullt.



Julklappsinslagning


Kvällen har tillbringats med att slå in julklappar, vilket jag tycker är extremt kul! Att lägga ner lite extra tid på presenternas utsida är väldigt värt, för det är ju faktiskt roligare att både få ett ge bort ett snyggt paket.
Men man behöver inte göra det krångligare än man måste, utan att slå in gamla skokartonger i fina papper och knyta en rosett runt, och använda lack iställe för tejp är enkla saker som lyfter mycket.



Sagomästaren


I ett paket på posten fick jag idag en liten tidig julklapp från mig själv, nämligen en bok från min favorit George Macdonald! Jag har läst den förut, men det är en rikigt bra historia som tål att läsas några gånger. Kan ju även nämna att Macdonald var en förebild för både Lewis Carroll och C.S. Lewis, och en inspiration för bland annat Tolkien.
Hans berättelser är helt enkelt underbara, härnäst tänker jag införskaffa The Lost Princess.


Tusen gånger starkare




Idag var jag på bio med Josse och Linne. Vi såg Tusen gånger starkare, baserad på en bok av Christina Herrström. Jag tyckte den var bra, eftersom den tar upp en väldigt viktig fråga om jämställdhet, hur killar fortfarande syns och hörs mer, och hur mycket högre tolerans folk har mot dem än mot högljudda tjejer. Nu var situationen i filmen ganska extrem, men jag känner ändå igen grejen. Tjejer får helt enkelt inte ta för sig lika mycket, men många är inte ens medvetna om att det är ett problem.


Musikhjälpen


Vill bara upplysa alla om att Musikhjälpen i P3 har dragit igång igen! Varje år har jag suttit som klistrad vid radion när det har sänts, man blir helt beroende. Förra året tror jag att jag önskade fyra eller fem låtar, kanske ska satsa på att slå det i år?
Fast när de ringde upp och frågade om jag ville önska min låt direkt i radion var jag alldeles för feg, haha. (Det var btw Love Song med The Cure).

Så det är bara att fatta mobilerna och skicka in några låtönskningar, så gör ni en god sak samtidigt. Tänk på att det snart är jul.

Julkalender


Här kommer ett litet tips på en rolig julkalender som jag hittade nyss, för er som gillar dåliga skämt och ordvitsar. Det tog ett tag innan jag fattade lucka 9, haha.

Pepparkakor




Igår blev det pepparkaksbakning med min syster och Päivis systerdotterdotter Julia.



Efter ett tag blir det rätt tråkigt att använda samma formar som jag bakat med i tjugo år, så vi brukar alltid försöka hitta på lite egna figurer också. Med varierande resultat.
Jag gjorde bland annat en katt som såg ut som en uggla, en bil som såg ut som en sköldpadda och en bock som de andra tyckte hade för stort huvud. Fast jag tyckte den var fin.


Hemma bäst


Så var man hemma igen! Efter nästan tre månader i Barca var det otroligt skönt att träffa min familj igen, som jag har saknat en massa. Min underbara pappa hade förberett fredagsmys med godis, naturgodis och en STOR fruktskål! Jag har haft clementin-cravings i en vecka nu, så det var perfekt.

På grund av några missförstånd och att jag var så idiotisk att jag inte dubbelkollade bokningen, fast jag vet att man alltid ska göra det, höll jag och Linnéa på att missa flyget till Skellefteå.
På flygbussen dit gick mina tankar ungefär såhär:

Kära gud, förlåt för att jag åkte på en ungdomsbiljett på tunnelbanan. om vi hinner med det här flyget lovar jag att jag ska skänka mer än mellanskillnaden till välgörenhet!

Som ni märker har jag kanske inga jättelika synder att ångra, men jag kunde verkligen inte komma på något bättre just då.
Vi kom fram till Arlanda 25 minuter innan vårt flyg gick, och hann precis checka in och gå genom säkerhetskontrollen innan bordningen av planet började. Tack och lov slapp vi alltså spendera natten på Arlanda och köpa en ny biljett!
När jag kom hem hade jag dessutom väldigt lämpligt fått ett brev från UNICEF, så nu har jag skänkt 170 kr till undernärda barn, och sonat för min tunnelbanesynd.

Tyvärr kan jag inte publicera några bilder just nu, eftersom sladden till min kamera har gått sönder :(


Stockholm, Sverige


Så var man tillbaka i Sverige igen!
Jag och Linnéa passar på att stanna två dagar i Stockholm innan vi åker hem till Skellefteå, och till vår (i alla fall min) enorma glädje så är det en massa snö här! Jag översvämmades av julkänslor redan när vi gick ner för landning och jag såg det vita täcket och de snöbeklädda granarna, helt helt underbart.
Det är en hel del kallare än vad vi är vana vid, när vi lämnade Barcelona var det nästan 20 grader ute, men det är mest mysigt tycker jag, än i så länge i alla fall.

Idag har vi bland annat hunnit med ett besök på Långängens gård, ett superfint fik ute på Lidingö, som man måste gå genom skogen för att komma till. Det är hur mysigt som helst, i gammaldags stil och med gott fika. Det bästa är att man själv får skära sin bit och hälla upp sin vaniljsås, sin det är ingen risk att det blir för lite!









Sedan åt vi all you can eat-kebab med Kim, Linnes systers pojkvän som vi bor hos under våra dagar i Stockholm. Vi hann även med lite häng på en bar i närheten av lägenheten.


Ciao Barcelona

Så var det dags att åka hem igen, efter lite mer än två underbara månader i Katalonien. Väskorna är packade, lägenheten är städad. Nu återstår bara en avskedsfika med Jenny och att släpa väskorna till flygplatsen.
På ett sätt är jag långt ifrån redo att lämna den här helt fantastiskt underbara staden, där jag varit lycklig så gott som konstant (kanske på lite dåligt humör ibland dock), men jag ser verkligen framemot att komma hem och träffa alla fina människor där hemma igen, och att fira en vit jul med massa mat, och framförallt att vara arbetslös fram till januari och bara ägna dagarna till att baka pepparkakor, julpyssla och mysa.
Eftersom jag och Linnéa har varit tillsammans nästan 24/7 de senaste månaderna finns risken att jag drabbas av lite abstinens när jag är ensam, men då är det tur att hon också ska hem och bara är en torsgata bort!
.
Jag känner mig så himla lyckligt lottad som får resa så mycket som jag gör. De senaste tre åren har jag varit i städer som New York, Paris, Kyoto, Tokyo och Barcelona, och fått se en hel del. Att resa är nog det bästa jag vet, så jag hoppas att det fortsätter så. Härnäst blir det Norge, och ingen vet vad som händer sen, vilket gör det hela ännu mer spännande!
.
Jag hinner inte skriva så mycket mer om det hela nu eftersom vi har lite bråttom. Däremot kommer ni inte kunna läsa det här inlägget förrän imorrn, eftersom jag inte vill avslöja för Simons mamma att han är på väg hem. Det ska bli en överraskning nämligen :)

Spansk gitarr

Ikväll gjorde vi något som jag velat göra länge, nämligen gick och såg konserten med Xavier Coll, som spelar spansk gitarr. Vanligtvis tycker jag att gitarr är ett ganska mellow instrument som inte alls når upp till samma höjder som piano eller fiol, men när det spelas såhär... åh. Det är såhär det SKA låta, glöm alla komp och liknande.
Konserten var i Santa Maria del Pi, en gammal medeltida kyrka, vilket gjorde upplevelsen väldigt intim och berörande.
De här spelningarna hålls var och varannan kväll för det mesta, med lite olika gitarrspelare i olika kyrkor, så ni som har planer att besöka Barcelona kan jag verkligen rekommendera att gå och se en föreställning.
.
På torget utanför var det julstämning.

Restaurangtips

.
Här kommer ett litet tips för er som gillar vietnamesisk mat. Bun Bo Vietnam i de gotiska kvarteren är en riktigt bra restaurang, med god mat och skön stämning för en billig penning. Inredningen är färgglad men inte för mycket och allting känns väldigt fräscht.
.
Min nudelsallad med kyckling kom i en rejäl portion och kostade bara 7,5 €
.

II advent

.
Jag var bara tvungen att lägga upp den här bilden från vårat adventsfika på Cosmo idag, eftersom Simon har ett helt galet piratansikte medan Linnéa inte direkt har något ansikte alls.
Jag drack för övrigt den godaste chailatten på länge, riktigt riktigt nice var det.
.

Monestir de Pedralbes

Idag åkte jag, Linne, Simon och Jenny till Monestir de Pedralbes, ett kloster uppe i de norra, lugna delarna av Barcelona. Klostret har funnits ända sedan 1300-talet, men numer tjänar det som ett museum. Det är något speciellt med så gamla byggnader, i synnerhet kyrkor och sådant, och det var väl värt att åka upp dit och gå omkring ett tag, speciellt eftersom inträdet var gratis idag.
.

Barrunda med Daniel Brühl

Vi avslutade en tapasmåltid i de gotiska kvarteren och bestämde oss för att besöka en närliggande bar, då första kändisspottingen i Barcelona inträffade. Inne på den lilla, okända baren träffade vi nämligen Daniel Brühl, som de flesta nog känner igen ifrån underbara Inglourious Basterds. Han var väldigt trevlig, bjöd mig på pantermjölk och tog med oss till en annan, mexikansk bar när vi började bli lite rastlösa. Men jag kan avslöja att han pratar otroligt mycket, det är svårt att få en syl i vädret när han väl börjat.
.
.
Jag diskuterade även Bergman med hans kompis, som hävdade att Persona är hans bästa film, medan jag gillar Fanny och Alexander bäst. Vem har rätt?

Chokladmuseum

.
Alla som  känner mig minsta lilla vet hur mycket jag ÄLSKAR choklad, så självklart är ingen resa till Barcelona komplett utan ett besök på Museu de la Xocolata. Det var väldigt värt, för biljetten man får är en liten chokladkaka, mums.
Det som var mindre värt var vit choklad med honung och ost, det är inget jag gör om i närmsta taget.
.
Asterix och Obelix på bästa möjliga sätt - helt gjorda av choklad.

lika som bär

Bara jag som tycker att H&Ms modell är skrämmande lik Fredrik Wikingsson?
.

Barcelona Bus Turistic

Igår gjorde jag vad som förmodligen är det mest turistiga i mitt liv so far, nämligen åkte en sightseeingbuss! Vi tog den blå linjen och åkte runt i två timmar för att spana in lite saker vi inte haft chansen att se än. Det var kallt som tusan, ni som tror att norra Spanien är varmt såhär års kan glömma det, men det var mysigt ändå, och vi fick lite tips på vad vi kan ägna våra sista dagar åt.
.
Efteråt gick vi på Fresc Co och all you can eat-buffé, det var nice.

Banana Monkey på Sub Rosa

Här kommer ett litet tips på en helt fantastisk bar, för den som vill ha goda drinkar i Barcelona. Vi tillbringade gårdagskvällen på Sub Rosa i gamla stan, med våra favoritpersoner från jobbet. Drinkarna kostar bara 3,5€ och är huur goda som helst. Urvalet är inte fy skam det heller. Jag kan verkligen rekommendera Banana Monkey, om man gillar det som är sött och krämigt.
Till råga på allt är det en otroligt skön atmosfär där inne och personalen är trevlig, så är det en bra cocktailbar man är ute efter är Sub Rosa väl värt ett besök.
.

RSS 2.0